Wat heb je nodig? (1 groot brood of 2 kleine)
- 1 zakje droge gist
- Ongeveer 3 eetlepels honing (naar smaak en gevoel)
- Ongeveer 750 tot 800 gram bloem
- Ongeveer 300 ml lauw water
- 1 flinke eetlepel suiker
- 2 eetlepels gesmolten boter, olie of vloeibare margarine
- 2 flinke theelepels zout
- 2 eieren, gesplitst
- Maanzaad of sesamzaad (optioneel)
Bereiding
- Begin met het activeren van de gist. Meng de droge gist, suiker, een beetje lauwwarm water (ongeveer 50 tot 60 ml) en een scheutje honing in een kom. Laat het mengsel 5 minuten rusten op kamertemperatuur, totdat het begint te schuimen.
- Terwijl het gistmengsel rust, meng je het meel en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eierdooiers, gesmolten margarine, geactiveerde gistmengsel en de rest van het water toe, samen met nog een beetje honing. Meng alle ingrediënten met je handen of een vork door steeds een beetje meel naar het kuiltje toe te werken, en kneed vervolgens met je handen tot een samenhangend deeg.
- Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot het soepel en elastisch is. Plaats het deeg in een kom, bedek het met een theedoek en laat het minstens 1 uur rijzen op een warme plaats, totdat het in volume verdubbeld is.
- Nadat het deeg is gerezen, kneed je het opnieuw krachtig en laat je het nogmaals rijzen tot het volume opnieuw verdubbeld is (dit duurt meestal 1 tot 2 uur).
- Verdeel het gerezen deeg in drie gelijke delen. Rol elk deel uit op een met bloem bestoven werkblad tot lange strengen van ongeveer 35 cm.
- Vlecht de drie strengen samen tot een mooi brood, waarbij je de uiteinden stevig aandrukt. Volgens de Joodse traditie kun je twee afzonderlijke broden maken met elk zes vlechtknopen, die de twaalf stammen van Israël vertegenwoordigen.
- Leg het gevlochten brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het brood met losgeklopt eiwit en laat het nog ongeveer een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bestrijk het gerezen deeg nogmaals voorzichtig met eiwit en bestrooi desgewenst met maanzaad of sesamzaadjes. Bak het brood ongeveer 25 minuten, of tot het goudbruin is. Pas indien nodig de baktijd aan voor kleinere broden.