Terug naar nieuws overzicht

Griekse Moussaka: Authentiek en Smaakvol

mei 3, 2024

Leestijd: 2 minuten

Bereidingstijd: Ongeveer 1 uur en 30 minuten.

voor 4 tot 6 personen

 

Om dit recept koosjer te maken zonder zuivel en vlees te combineren, kunnen we de kaas vervangen door een plantaardig alternatief en de bereidingsstappen aanpassen. Hier is hoe je het kunt doen:

Ingrediënten:

  • 500g Rundergehakt van hoge kwaliteit, bij voorkeur biologisch
  • 2 grote Aubergines
  • 1 Ui, fijngehakt
  • 4 teentjes Knoflook, fijngehakt
  • 800g Tomaten, in blokjes gesneden (of gezeefde tomaten)
  • Plantaardige kaas, zoals veganistische feta of een mix van veganistische kaassoorten (optioneel)
  • Handvol verse basilicumblaadjes, fijngehakt
  • Handvol verse peterselie, fijngehakt
  • 2 theelepels Gedroogde oregano
  • 1 theelepel Gedroogde tijm
  • 1 theelepel Paprikapoeder
  • 1/2 theelepel Gemalen komijn
  • Snufje Kaneel
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de aubergines in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten rusten om het bittere sap eruit te trekken. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de aubergineplakjes aan beide kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Voeg wat meer olie toe aan de pan en bak de fijngehakte ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
  5. Voeg het rundergehakt toe aan de pan en bak het tot het mooi bruin is. Voeg vervolgens de gedroogde oregano, tijm, paprikapoeder, komijn, kaneel, zout en peper toe. Bak nog een paar minuten om de smaken te laten ontwikkelen.
  6. Voeg de tomatenblokjes toe aan het gehaktmengsel en laat het sudderen op laag vuur gedurende 20-30 minuten, of tot de saus is ingedikt.
  7. Vet een ovenschaal lichtjes in met olijfolie. Leg een laagje van het gehaktmengsel op de bodem, gevolgd door een laagje van de gebakken aubergineplakjes. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn, eindigend met een laagje gehakt.
  8. Verdeel de plantaardige kaas gelijkmatig over de bovenkant van de moussaka.
  9. Bak de moussaka in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot de kaas goudbruin is en de saus borrelt.
  10. Haal de moussaka uit de oven en laat hem een paar minuten rusten. Bestrooi voor het serveren met verse basilicum en peterselie.

 

Serveertips:

  • Deze moussaka is heerlijk als hoofdgerecht geserveerd met een frisse Griekse salade van komkommer, tomaat, rode ui, olijven en feta.
  • Voor een complete maaltijd kun je de moussaka serveren met gekookte rijst, gebakken aardappelen of knapperig brood.
  • Een yoghurtsausje op basis van Griekse yoghurt, knoflook en komkommer past perfect bij dit gerecht. Serveer het apart voor een extra smaakdimensie.
  • Garneer de moussaka voor het serveren met wat verse gehakte peterselie of oregano voor een kleurrijk accent en extra smaak.

Met deze tips maak je van jouw moussaka een complete en smaakvolle maaltijd!